Два са основните проблема на българската енергетика - ВЕИ-централите, най-вече ВЕИ-производителите от вятър и слънце и двете американски централи. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият енергиен министър и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев и допълни:

„Наистина заради европейска политика през годините ние сме допуснали много грешки, ударно сме присъединявали ВЕИ централи, които са изключително скъпи, договорите с американските централи също са на доста сериозна цена и няма как НЕК да изкупува една енергия, която е много скъпа, да я продава по-евтино и да не задлъжнява. Всяка една фирма няма да устои на подобна практика”.

Според него, ако не е било правителството на Пламен Орешарски българската енергетика е щяла да загине.

"Ако не бяхме предприели следните действия като да намалим студения рзерв от 1000 мегавата на 500 мегавата, където може би ставаха най-големите злоупотреби, българия щеше да плаща по 8000 евро на ден, ако не бяхме разделили успешно ЕСО и НЕК, ако не бяхме създали балансиращия пазар, ако не бяхме вдигнали на два пъти цената на въглищата, ако не бе създадено дружеството Българска енергийна борса, ако не бяхме предприели първите стъпки да спрем течовете във високоефективното комбинирано производство, надали въобще щеше да има и енергетика”.

Той заяви, че е съгласен да се осветлят собствениците на ВЕИ-централите и подкрепя създаването на такъв регистър. Според него обаче е важно да се знае кои са първите собственици, защото тези предприятия са били препродавани по няколко пъти.

"Имаше две служебни правителства – едното преди правителството на Пламен Орешарски, второто беше след правителството на Орешарски, всички ходиха до Брюксел, всички искаха одит в енергетиката, даже с помощта на бизнеса се създаде и енергиен борд, в крайна сметка абсолютно нищо не се постигна", коментира Стойнев.

Когато започнахме преговорите с американските централи, започнахме да работим по един модел, който щеше да има ефект върху българската икономика – да се удължат техните договори и да се намали цената на произведената електроенергия приблизително 20%. Започнахме разговори, за съжаление настъпи политическата криза, предсрочни избори.

Сегашното правителство за съжаление отстъпи много. Те затвориха преговорите, за което най-много ги упреквам. Те направиха една минимална крачка, която е крайно недостатъчна за намаляване цената на разполагаемост”, заяви още зам.-председателят на БСП.

"На американските централи трябва да се изплатят 650 млн. евро и БЕХ търси заем. Проблемът е, че БЕХ и самото министрество закъсняха много. Те закъсняха с приблизително 4-5 месеца, за да тръгнат в ход самите процедури. Тук, ако всички мислим държавнически, трябва да се обединим. Заем може да се намери, но въпросът е на каква цена", заяви Драгомир Стойнев.

Според него е важно да има държавна гаранция.

"Едно е да вземеш един финансов ресурс на 8% лихва, друго е да вземеш финансов ресурс на 3% лихва. Бюджетът може да си го позволи. За този заем, който е жизненоважен и да подпомогнем БЕХ, моето лично мнение е, че когато се гласува държавният бюджет за следващата година, ние трябва наистина да предвидим държавна гаранция по този заем, така че наистина финансовият ресурс да не бъде с такава тежест в енергетиката".

Договорите с американските централи могат да се развалят, ако ЕК накрая отговори на двата сигнала от предишния състав на ДКЕВР, заяви Стойнев:

Тогава ДКЕВР сезира ЕК за прекомерна държавна помощ за ВЕИ сектора и за неправомерна държавна помощ, касаеща двете централи. Чакаме отговор. Ако ЕК заяви, че това е прокомерна и неправомерна държавна помощ, тогава вървим към предооговаряне на двата договора".

Драгомир Стойнев заяви, че няма опасения, че БСП може да се окаже трета политическа партия на тези избори.

„Аз обикалям цялата страна, виждам пълната мобилизация на нашите структури, желанието да запазим територията, която имаме, образно казано, и не съм притеснен. По-скоро виждам притеснение в ГЕРБ, защото същите хора, които ги избраха да управляват тази държава, сега те отново ще гласуват.

Но тези хора не са забравили пенсионната реформа, тези хора не са забравили това, което се случи в здравеопазването, че разделихме хората на богати и бедни, тези хора не са забравили 16-милиардния дълг, който беше изтеглен, и в същото време ние от БСП не искаме само да критикуваме. Искаме да покажем кметове, които са социалноотговорни, които не мислят единствено как да разпределят европейски средства, както се случва в ГЕРБ. Ние искаме да мислим социалноотговорно и да мислим за местна икономика".

БСП представлява левицата. АБВ, ако искат да бъдат в лявото пространство, то нека да напуснат правителството, за да докажат наистина, че са лява партия, призова Драгомир Стойнев.