„Зеленият сертификат дава дългосрочно решение на пандемията, докато локдаунът само отлага следващата вълна“, каза здравният министър Стойчо Кацаров по време на срещата с президента Румен Радев.

„И двата варианта водят до прекъсване на епидемичната верига. В единия случай, обаче, при локдауна ще намалеят болните и след няколко седмици или месеци пак ще сме в същата ситуация“, каза Кацаров.

„Зеленият сертификат е щадящ към икономиката и живота. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността да се стигне до нов ръст на заболелите намалява. Много западни страни показаха, че при висок процент ваксинирани не само махат мерките, но дори махат изискването за носене на маски“, припомни Кацаров.

„Зеленият сертификат е безалтернативен. А критиките, че само 20-25% от хората са ваксинирани и затова не било подходящо – точно заради това е подходящо сега. Ако обществото се мобилизира и се ваксинира, ще можем да излезем дългосрочно от тази ситуация и да се върнем към нормалния начин на живот“, каза още Кацаров.

Антитела за сертификат

„Въпросът за признаването на антителата се обсъжда непрекъснато. Спорове се водят не само тук, но и в института „Робърт Кох“, в института „Луи Пастьор“ и в CDC Америка. Признаването на телата по погрешка може да доведе до проблем с прекъсването на веригата“, каза Кацаров.

По думите му и в Европейската комисия се води дискусия по въпроса.

Контролът на мерките

Според Стойчо Кацаров и Бойко Рашков мерките ще бъдат затегнати от 25 октомври, което е и краят на гратисния период. От тази дата ще бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки.

„Смятам, че гратисният период беше достатъчен“, каза Кацаров.

Състоянието на здравната система

Предприети са допълнителни организационни мерки, за да се подобри организацията в болниците включително за разкриване на нови легла, за да не се разкарват пациенти между болниците. Разглежда се и вариант с прехвърляне на персонал от едно болнично заведение в друго, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

„Следващия месец всички медицински специалисти на първа линия независимо от ранга им ще получат 1200 лева нето, което означава, че ще бъде свързано с покриването на социалните им осигуровки. Това ще сумата за пълен работен месец. В петък НЗОК е взело решение за преразпределение на 39 – 40 милиона на месец за заведенията, които лекуват COVID-19. За останалите, които не лекуват коронавирус, ще им се доплаща 85% по методиката досега. Следващата седмица предстои предоговаряне с БЛС на средствата в доболничната медицинска помощ“, заяви управителят на НЗОК Петко Салчев.

„Ние продължаваме да покриваме и така наречените PCR тестове въпреки тяхното нарастване, имаме необходимите средства. Смятам, че с колегите от съсловните орган9изации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите, въпреки искрите, които прехвърчат, може да постигнем консенсус в името на здравето на българските граждани“,

На среща с директорите на болниците е решено всяко лечебно заведение да решава само за плановите операции прием в зависимост от натовареността си, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров