„България вече има единен протокол за лечение на COVID-19“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БГНЕС.

Той допълни, че подобен протокол трябвало да има преди година. „Вероятно щеше да предотврати част от смъртността, ако имаше такъв“, коментира Кацаров.

По думите му в протокола са разписани начините за действие при леки случаи на коронавирус, при тежки, в извънболнична и болнична помощ, начини на диагностика, начин на лечение, както и целият спектър от дейности, които трябва да се прилагат“, каза Кацаров.

 

Според здравния министър в протокола е събрано всичко най-добро от световната наука и знание.

„Не знам дали има друга страна, в която имаш свободен избор на ваксина и може да се ваксинираш на 50 крачки от там, където живееш. По отношение на процента на ваксинирани обаче сме последни в ЕС, и то доста назад от останалите страни“, каза още Кацаров.

„Ако сме достатъчно глупави да не се ваксинираме, ще се срещнем с вълната“, каза още Кацаров.

Относно плана за ваксинация, здравният министър добави, че той не се е следвал стриктно и към момента нямаме нужда от такъв.

Кацаров обяви, че се обсъжда идеята за някои работни заетости ваксинацията да има характер и на противоепидемична мярка, въпреки че тя е доброволна.

Здравният министър коментира, че ако последва ново увеличение на случаите на коронавирус, отново ще има ново затваряне на бизнеси.