Ако има вина, независимо кой е човекът, веднага трябва да си понесе последствията. Това каза депутатът от БСП Стоян Мирчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV, помолен да коментира медийни публикации, че арендатори на язовир „Чотората“, от който е тръгнал потопът в Бypгаcко, са Димчо и Димитър Мутафови – съпругът и синът на общинския съветник от БСП в Камено д-р Елена Димитрова, а водата не е била изпусната, за да не се изгуби рибата.

„Виновни не знам кои са в случая, доколкото знам този язовир е част от каскада. Има органи, които, ако докажат, че има вина, за мен няма значение на кого си син – ако имаш вина за такава трагедия, трябва да си понесеш съответните последици“, каза Мирчев.

Проблемът е друг – че в България има над 70 язовира с неизвестни собственици. Това не е проблем от вчера и от днес. Спомняме си село Бисер, спомняме си какво се случи в Мизия. Общините нямат средства да се грижат за язовирите, затова ги отдават на концесия и новите собственици също не могат да се грижат за тях, посочи депутатът.

На въпрос дали ще има вътрешно разследване в партията той отговори: „Това е много тежък случай, според мен трябва да се заемат органите с това, тук става въпрос за човешки жертви, има си съответните органи“.

Депутатът обаче посочи, че за последните три години в Бургас „са похарчени над 2,2 млн. лв. за интегриране на риска от наводнения. Питам, при положение, че това е една от общините, която е похарчила много държавни пари точно за предотвратяване на такива действия, къде са отишли тези пари?“

Снимка: bTV

По думите му в БСП не може да има случай някой да се чувства недосегаем заради партийна принадлежност. „Ако има вина, независимо кой е човекът, веднага трябва да си понесе последствията, след като тя се докаже“, повтори Мирчев.

За предстоящия утре извънреден конгрес на БСП той коментира, че в дневния му ред е заложено разглеждане на собствения вариант за бюджет и европредседателството, „тъй като смятаме, че трябва да затвърдим това, че сме единствената алтернатива в политическия живот и трябва да предложим такива документи и решения на обществото, които да доказват това“.

На въпрос дали лидерът Корнелия Нинова се опитва с конгреса да затвърди позициите си Мирчев отговори: „Този конгрес е да затвърдим политики и път, по който вървим“. Опозиция в БСП винаги е имало и ще има. И точно в това е шареността и демократичността на партията. В другите партии няма такова нещо, те са лидерски партии. Споровете при нас не са античовекът, те за поведение, за политики.

По думите му „единици са защитниците на теориите за коалиция ГЕРБ и те нямат авторитет да налагат мнение“.

Мирчев смята, че на конгреса може да се случи всичко – и да се иска вот на доверие, и на недоверие. Но дори и да има вот на недоверие, той само ще вдигне шум и няма да мине.

Вижте целия разговор във видеото: