Идеята на кабинета „Орешарски” за възраждане на фалиралия комбинат „Химко” – Враца добива все по-реални измерения, а последователна подкрепа за нея заявява ресорният министър Драгомир Стойнев. Основно в неговия ресор попада заявката на правителството за реиндустриализация на икономиката, която обаче търпи редица критики заради спорното й обръщане към миналото и съмнителните резултати от инвестиции на милиони държавни пари в остарели и фалирали промишлени комплекси.

В петък Драгомир Стойнев отново представа „Химко”- Враца като атрактивна за държавата покупка. Преди два дни той обяви пред депутатите от енергийната комисия готовност държавата да участва във втория търг за „Химко” след провала на първия, когато не се яви нито един кандидат-купувач. Държавата не била взела участие заради прекалено високата цена от 29 млн. лв. На втория търг наддаването ще бъде явно, а цената ще се смъкне с около 6 млн. лв., прогнозира тогава Стойнев.

„На втория търг обаче имаме желание да участваме - предприятието е в добро състояние, то има бъдеще”, заяви министърът по време на парламентарния контрол в петък.

„Ако държавата закупи „Химко”- Враца , 80-90% от парите ще се върнат под формата на плащания към държавните дружества „Булгаргаз", НЕК и към Националната агенция за приходите”, посочи още Драгомир Стойнев. „И най-важното - ще бъдат изплатени заплатите на хората, които са работили и са се борили за своите възнаграждения, но не са ги получили”, заяви Стойнев. Той добави, че ще има и административни разходи, но те ще бъдат незначителни.

„Разбира се, не е казано, че държавата трябва да налее всичките пари и това дружество да стане изцяло държавно”, отбеляза обаче той и уточни, че правителството иска да привлече инвестиции в модерни технологии и в предприятия, които могат да дадат висока добавена стойност на крайния продукт.

„Но предприятието „Химко”- Враца също има нужда да бъде подкрепено. Считаме, че ако проблемите от юридическа гледна точка бъдат изчистени, инвестиционната компания, която бе създадена, ще участва на втория търг”, заяви министърът.

„Има и инвеститорски интерес към това предприятие, не мога да кажа кой е инвеститорът, защото не е взел официално своето крайно решение, но нашите разчети показват, че „Химко”- Враца може да бъде едно печелившо предприятие, отбеляза Драгомир Стойнев.