Проверка за това дали в Софийския градски съд делата се разпределят на случаен принцип ще поиска правосъдният министър Янаки Стоилов. Това той заяви пред журналисти в Пловдив.

Съдът стана обект на остри коментари, след като една и съща съдийка – Мария Вранеску, спря вписвания на няколко нови ръководства на държавни дружества.

От СГС посочиха в своя позиция, че един и същи магистрат е гледал различните случаи заради ограничения брой дежурни по тези производства в СГС.

"Ако говорим специално за ББР, тя се подчинява на Закона за кредитните институции, надявам се, че магистратите, които правят такива откази или разглеждат случаите, правят разграничение между специалин и общи норми. Съдът е независим в своите решения, но ние ще отправим и сигнал за това до каква степен е ефективно прилагано случайното разпределение на такива дела, твърде ограничен е кръгът на хората, измежду които се прави подборът, което поставя под съмнение самия случаен подбор", заяви Стоилов.

Днес и от Съюза на съдиите в България излязоха с позиция във връзка с последвалите коментари на министрите на регионалното развитие и икономиката, които бяха пряко засегнати от решенията на Вранеску заради скандалите с „Автомагистрали“ и ББР. От съсловната организация отбелязват, че става дума за противоречива досегашна съдебна практика, а и освен това единственият законен път е обжалване на решението на първата инстанция.

„Не бива да се създава впечатление, че изпълнителната власт се опитва да изнесе правния въпрос извън съдебното производство и разчита на резултатите от публичното унижаване на съдията, т.е. на извънпроцесуалното „респектиране“ на съдиите от горната съдебна инстанция“, категорични са от ССБ.