Специализирани отделения и отдели в петте апелативни района на страната да заменят спецсъда и спецпрокуратурата, предлага в свой анализ Министерството на правосъдието. Янаки Стоилов подчерта, че трябва да се оптимизира и предметният обхват на специализираното правосъдие в новата му форма.

„Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта, това личи и в доклада на ЕК за върховенството на правото“, отбеляза министърът на правосъдието.

Как ще функционира спецправосъдието

„За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели и отделения в седалищата на сегашните апелативни райони (София, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив – б.р) – на 5 места. По този начин ще се запазят добрите страни и натрупания опит и ще се избегнат неефективните и лоши практики, които се констатират“, обясни Стоилов.

Тези отделения ще са в окръжните съдилища, а вместо второинстанционен Апелативен специализиран съд ще се произнася съответният апелативен съд. Според Стоилов това ще намали възможностите за местен натиск.

Заради принципа на неизменност на съдебния състав, висящите дела ще останат в СНС и АСНС в рамките на по-дълъг преходен период, посочват от МП.

Какви са лошите практики?

Като пример за лош модел на работа Стоилов посочи масовото квалифициране на деянията в съучастие като такива на организирани престъпни групи.

„Обикновените форми на съучастие изчезнаха през последните 3-4 години от публичното пространство. Прокуратурата, вкарвайки делата за ОПГ, определя компетентността и подсъдността на съда, пред който ще се водят съдебните производства. Проблемът е, че още на първа инстанция в специализирания съд повечето дела, внесени като ОПГ, приключват или с оправдателна присъда, или с осъдителни присъди за вторични престъпления – дела, които са подсъдни на обикновен съд или окръжен съд“, обясни зам.-министърът Мария Павлова.

По думите ѝ при над 50% от стигналите от ВКС дела се констатира именно такъв проблем.

Колегата ѝ Иван Дерменджиев отбеляза, че и ръководителите на СНС и АСНС в своя позиция са посочили, че съдилищата се занимават с прекалено широк кръг от дела. „Настоящият обхват не попада в рамките нито на идеята, с която е създаден СНС и специализираното правосъдие, нито принципно на концепциите в наказателно правната теория“, категоричен беше той.

Без гражданство срещу пари

Сегашният екип на МП „завещава“ и проектопромени в Закона за българското гражданство с цел премахване на т.нар инвестиционно гражданство.

„Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание – има законово изискване инвестициите да се поддържат през определен период. При нарушаване на изискванията се дава възможност за отнемане на гражданството“, обясни Янаки Стоилов.

Други промени са свързани със затворите – предприятието „Затворно дело“ да влезе в рамките на ГДИН и да се направи проверка на стопанисването на имоти във Варна, по чиито договори МП така и не е получило пари.