Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, с която обсъдиха развитието на отношенията между България и Русия. Сред темите на разговора бе и активизирането на туристическия обмен в условията на подобряване на епидемичната обстановка в България.

Министър Стоев подчерта, че българската страна е предприела всички необходими стъпки, за да гарантира сигурността на туристите през летния сезон. В тази връзка той напомни, че българските власти са отправили предложение към Русия за възстановяване на редовните граждански полети между двете страни и помоли руското посолство за съдействие.

В отговор посланик Митрофанова увери, че руското посолство е активно ангажирано и съдейства за положителното разрешаване на въпроса за възобновяването на самолетните полети към България.

„Между България и Русия съществуват дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения“, заяви министър Стоев.

Той подчерта, че в отношенията си с Русия страната ни се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите членки на ЕС и НАТО.