Модата се промени, абитуриентките станаха все по-стилни и по-красиви, с по-хубави рокли и по-стилни прически. Идолите, на които преди 10 години момичетата са подражавали, вече са съвсем други. Това каза стилистът Георги Петков в предаването "Тази сутрин" на bTV.

По думите му проблемът е, че трябва генерално да се реши балът какъв тип събитие е, защото в България, и не само в България, го бъркат с това да е официално и малко да е по-карнавално.

Трябва да развенчаем три големи мита, свързани с абитуриентските балове и абитуриентското облекло, каза проф.  Любомир Стойков.

„Мит №1 е, че тази дреха, с която се облича на абитуриентския бал повече няма да се носи, било то рокля, костюм и т.н. – това не е вярно. Всеки може да продължи да си носи тези облекла в един или в друг случай.

Мит №2 е „Кой ще ми каже на мен как да се облека на бала – аз мога да отида гол, аз мога да отида с бански костюм, мога да отида като диригент облечен. Не е точно така, този мит също е развенчан и би трябвало да бъде развенчан, защото това е бал, това е много специално събитие, което в българската култура и история си има своето запазено място. То не е както в повечето страни.

Вторият мит, че след като е специално събитие трябва да има дрескод. Той важи за всички – той е официален, специален, стилен – има място за провокация, за въображение, за екстравагантност.

И третият голям мит това е бюджетът. Не съм съгласен с това, че трябва да има 10 000, 15 000, 20 000, за да бъдеш добре на абитуриентския си бал. Смного по-малко средства, под 1000 лв., дори под 500 лв., ти можеш благодарение на култура, на добра консултация, на добър стайлинг, да се впишеш в ситуацията”.

С генерална обща култура не се изисква много голям бюджет, допълни Георги Петков По думите му сега е много по-лесно, отколкото преди години.

„Да погледнеш в Гугъл, да видиш кой как е облечен, какво е модерно, какво е стилно. Всяко едно момиче в малка черна рокля може да изглежда добре и всеки един млад мъж с черен панталон, черно сако и хубава риза може да изглежда елегантен”.

Трябва да бъдат с официални рокли, дали ще са къси или дълги, това по протокол няма чак такива задължения, но е препоръчително да са дълги, допълни Георги Петков.

Колко да са модерни, екстравагантни или не, това пак трябва да се съобрази с фигурата на момичето и с нейния личен стил, каза той.

Две от дамите, които са най-следвани от абитуриентките, са Кендъл Дженър и Джиджи Хадид, които са по всички модни списания. Едната от тях е сестра на Ким Кардашиян. Те искат много по-лек грим, само подчертани очи, добре структурирано лице, хубава естествена коса или леки вълни или небрежен кок с плитки, обясни стилистът.

Има тенденция на връщането към естественото, каза проф. Любомир Стойков, както и търсенето на едни по-емблематични визии, които те приобщават към световната тенденция, защото освен тези модни лидери, кумири, червеният килим на Оскарите също така е много показателен за това кое е модерно, кое е стилно и актуално.

Прекаляването с еротиката, с натрапването на определена визия, напомня на класическия чалга стил, който е много добре познат на българина, коментира още проф. Стойков.