Мораториумът за новите лекарства не е хубаво решение, няма спор, но ми направи впечатление яростната реакция на пациентски организации срещу това решение. Същите тези пациентски организации не съм ги чул да протестират срещу паралелния износ, който ежедневно ощетява с евтини лекарства, обаче страшно важни за хората, не съм чул да протестират срещу взимането на пари в брой в болниците по всякакъв нерегламентиран начин, в множеството болници, в който се появиха, нямаше реакция от тях, а изведнъж се явяват и се говорят едни много страшни думи и се спекулира с чувствата на хората. Това каза в предаването „120 минути” бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов.

По думите му паралелният износ на лекарства формално е законен, доколкото лекарството е някакъв вид стока и в ЕС стоките се движат свободно.

„Все пак лекарствата имат и социална функция, и затова много държави правят механизми, по които лекарствата да се продават на възможно най-ниска цена. България е от тези страни, където цената е една от най-ниските и то е съвсем нормално, след като сме най-бедните".

Харчовете за онкомедикаменти за първите 10 месеца са с 22% по-големи от миналата година, има клиники, където със 70% са се увеличили разходите и това са реалните проблеми и много щях да се радвам, ако тези проблеми се дискутират, допълни бившият здравен министър.

Днес Стефан Константинов е дал пример в социалните мрежи за лекарство, което се използва за лечение на тежки форми на акне, което е регистрирано в България, но не може да бъде намерено.

„То се внася, цената е някъде около 48 лв.,  но не стига да аптеките, а заминава директно за пазара за Западна Европа, където се продава на цена в евро за същите пари, т.е. поне двойно по-голяма печалба.

В Гърция това лекарство се продава под формата на генерици и цената му е само 9 евро. Гръцкото лекарство те си го пазят и успяват да го задържат, а при нас то изчезва.

Написах го това, защото тази седмица имам чувството, че се натрупа много лицемерие в темата здравна политика и какво правим с нашите лекарства”, каза той.