Бившият служебен премиер и бивш министър в кабинета "Петков" Стефан Янев учреди партията си. Янев обяви, че ще създаде партия, след като беше отстранен като военен министър от кабинета „Петков“. 

Той се раздели с поста заради изявления, свързани с руската агресия срещу Украйна. Янев използва термина "операция" вместо „война“, което беше възприето като заиграване с руската пропаганда.

Създаването на "Български възход" обаче беше съпроводено със скандал - най-близката съратничка на Янев обяви, че напуска проекта. Симеонова съобщи решението си с пост във „Фейсбук“, а като причина посочи „кадровата политика“ на новата партия.

„Няма как да бъда част от този проект, чрез който аз, в лично качество, не мога да изпълня основния си ангажимент, т.е. не мога да гарантирам, че няма да бъдете излъгани и предадени за пореден път", пише Симеонова.

Янев коментира лаконично:

„Ралица Симеонова е много качествен човек, но тя както всеки един от нас е човек със свободна воля. Тя така е решила, така е преценила, отправяйте въпросите си към нея“.

Целите на новият политически проект са устойчиво реализиране на българския национален интерес и сигурността на гражданите.

„И има амбиция да участва във всички видове избори, така че предстоящи, ако са скоро избори, ние ще участваме“, заяви Стефан Янев.

„Български възход“ няма да чертае червени линии към нито една политическа формация, дори към „Продължаваме промяната“ на премиера.

„В момента лявото и дясното дават неясни характеристики, партията има намерение да работи в политическия спектър на национален консерватизъм“, отбеляза Янев.

„Имам амбиции да работя за българските граждани, ще работя за политика на доверието“, каза Виолета Комитова, член на Изпълнителния съвет на „Български възход“.

Сред учредителите са и бивш министър на спорта, прокурор, предприемачи и журналисти.