Вече има сигнали за купуване на гласове, но в крайна сметка има създаден механизъм между прокуратурата, ДАНС и МВР, които са по места във всички райони на страната, работят в пълен синхрон и координация, и отговарят на сигналите. Това каза в предаването „Лице в лице” вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Стефан Янев.

Относно провала на машинното гласуване и възможността за касиране на изборите, вицепремиерът каза, че в Конституцията няма хипотеза за касиране на изборите.

Във връзка със заплатите в армията, министърът каза, че нямат ресурс за повишаването им, но са намерили определени резерви.

"От 1 април ще бъдем в състояние да повишим т.нар. порционни пари – или парите, които се дават за храна".

Сумата, която се дава за храна в МВР е 120 лв., а в армията е 90 лв.. От 1 април тя също ще стане 120 лв. Министърът уточни, че става въпрос за всички военнослужещи, не само за тези, които са по границата.

За парламентарните избори у нас всички съоръжения по границата ще работят нормално, допълни Стефан Янев.

„Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари.

Идеята е, че правителството и органите извън Изпълнителната власт си вършат работата съобразно техните задължения и законовата рамка в страната и това, което съм казал е, че наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели. Нашите съоръжения ще работят в нормален пропускателен режим”.

Относно ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата вицепремиерът заяви, че това е едно политическо говорене. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона".

Във връзка с предстоящия референдум в Турция, министър Янев поясни, че в консулствата на Турция и в посолството на наша територия ще има избирателни секции.

Оградата по границата не е достроена, защото има един участък, който е един от най-трудните, каза министърът.

"Ще ви задам един риторичен въпрос - коя ограда е спряла хода на историята. Сложен е въпросът, защото ние трябва едновременно да имаме работеща граница с нормални добросъседски отношения и в същото време мигрантският проблем е на границата и ни чука на вратата".

Няма спор дали трябва да достроим оградата, но няма и конкретни планове кога и как отделните участъци ще бъдат достроени, допълни Янев.

По думите му ще бъде обявена обществена поръчка, ако се реши да се достроява, но в момента той не е запознат с такива конкретни планове.

Във връзка със заплахата на Ердоган и опасността големи групи мигранти да тръгнат към границата ни, Стефан Янев смята, че това е по-скоро в контекста на техния предизборен момент преди референдума.

„Оценяваме възможния риск, макар че е трудно да се каже, че точно президентът на Турция ще организира масово тези хора да дойдат на нашата граница. Оценяваме този риск много сериозно и имаме планове за реакция, както МВР с техните сили, които са на границата, така и българската армия в нейните възможности да подпомага този процес. (...)

Имаме възможност да затворим границата за кратък период от време, но това не е хубаво за никой”, заяви Стефан Янев.

Той допълни, че има отделни представители на европейските сили, които участват в охраната на източната и на другите граници. Има възможност да дойдат и по-големи подкрепления, но по думите му такива преговори не се водят, защото няма такава заплаха. Каквото е необходимо превантивно, всичко е направено, категоричен беше министърът.

Какво още каза Стефан Янев вижте във видеото: