Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности. Това заяви в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

"В политическото говорене думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание, например "обединение". Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата коалиция до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", каза служебният министър-председател, цитиран от "Фокус".

Той изрази и задоволството си, че парламентарно представените политически сили са припознали призивите за диалог, ефективност, политическа комуникация и смислени политически действия и взаимодействия.

"Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани, които трябва да бъдат реализирани на базата на сериозно парламентарно мнозинство", добави ген. Янев.

Като конкретни области, които се нуждаят от подобрение, той посочи:

  • Адекватна политика в сферата на образованието;
  • Борба с корупцията;
  • Развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес;
  • Борба с демографска криза;
  • Финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт така, че да се преодолеят различията в икономическото развитие на регионите и местната власт да има повече възможности да решава проблемите на хората.

Според служебния премиер е време да се премине от политическо говорене към реални действия.

"Именно в това ще проличи отговорността и готовността на политическите сили да работят в обществен интерес и в интерес на България. В тази готовност и тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение", поясни той.