Говоренето за чистка в МО е неоснователно. Това каза в предаването „Тази сутрин” служебният министър на отбраната Стефан Янев.

По думите му всички назначения и уволнения, които са извършени в периода на служебното правителство са на базата на ясни критерии. Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения. Няма назначение, което да не е направено с конкурс, там където законът изисква, допълни министърът.

Администрацията не може да спре да работи, допълни министърът. В случая със смяната на постоянния секретар на отбраната документооборотът на дневна база може би е по-голям отколкото при министъра и всички трудности ще се струпат на новия министър, обясни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Не съм дошъл в МО със списък за уволнение, нямам статистика колко са уволнени, заяви Янев.

По думите му така нареченият подбор е направен между повече от 40 души в администрацията на МО, като е била дадена възможност и на хора извън МО да участват.

Стефан Янев заяви, че са отстранени всички директори на търговски дружества с пряк принципал министъра на отбраната, поради ниски финансови резултати, включително на ръба на колапса.

Функциите, които изпълняват тези дружества, са специфични и много оттговорни, каза още министърът. Те са около 5.

Като пример с проблеми Янев посочи търговското дружество „Интендантско обслужване”, където основен ангажимент е шиене на униформи за армията и се е оказало, че в момента няма постоянен поток на осигуряване на униформи за армията, а едва ли не на всеки 2-3 месеца, когато трябва да се облече нова група, има проблеми с плата, циповете  т.н.

Във връзка с обвиненията на уволнения Тодор Тагарев, Стефан Янев отговори:

„Каква чистка привидя г-н Тагарев, защото, освен търговските дружества, в администрацията може би има уволнени двама – трима души и то на базата на доказани нарушения, проверки, одити и там, където има индикации, че съществуват нарушения".

"Господин Тагарев го предупредих в началото на моя мандат, че в този институт, който оглавява се извършват определени нередности и внушения, и влияния при изготвяне на технически задания, което не е тяхна работа и не би трябвало да стои така въпросът. В миналото са подменяли технически спецификации в заданията по различни големи проекти на въоръжените сили. Например – подменяли са технически спецификации по отношение характеристиките на новия боен самолет, на новата бойна машина на армията. Според тях – защото могат са го правили.

На практика аз питам – какъв им е капацитетът, кои са специалистите, които дават тази експертиза, или се оказва, че един-двама човека поглеждат в тавана, понеже са много образовани, и те могат да променят определени спецификации. Това говори за предполагаеми нередности", каза министърът е обясни, че през февруари е направил предупреждение.

Снимка: Ладислав Цветков

"В средата на февруари сме прекратили обществена – поръчка за доставка на компютри – десктоп и лаптоп. Интересните показателите в спецификациите на тези машини ни доведоха до известни съмнения, че тази спецификация не е достатъчно ясно написана и я върнахме да се направи.

Конкретният случай, за който г-н Тагарев е уволнен – миналата седмица, е фактът, че на 28-ми, той участва в един съвет по въоръжените, където казва, че мотивите за прекратяване на тази поръчка не са експлицитно казващи какво трябва да променят в спецификацията.  Т.е. спецификацията остава същата".

Обществената поръчка е била за 2 млн. лв., поясни Янев и каза, че съмнението е дали се пишат конкретни поръчки за определени фирми.

По отношение на проверките в Министерството на отбраната, Янев поясни, че са установили много фрапиращи неща. Той даде като пример „Терем”, дружество, което в момента няма нито пари, нито договори.

Вече три или четири доклада са дадени на Военната прокуратура.

На въпроса изпълнява ли повелите на БСП и на президента Румен Радев да се отмени Наредба 208 за настаняване на бежанци, Янев отвърна:

„Това е несериозно. Който ме познава, знае, че не изпълнявам ничии нареждания.

Постановление 208, което беше отменено от правителството, беше направено по силата на инерцията да бъдем така добри в рамките на ЕС да изпълняваме директивите им  В този му вид не отразява националния интерес. Това, което се опитва да направи служебното правителство до петък е това постановление да отразява преди всичко националните интереси".

На въпроса какво ще прави като приключеи работата си на служебен министър, Янев каза, че  амбицията му винаги е била да бъда полезен на държавата и ако може, ще прави нещо в тази сфера.

Ако Румен Радев го покани за съветник, вероятно ще приеме.