Започва кампания за възстановяване на читалищната библиотека в село Катрище след големия пожар преди броени дни. Инициативата е на Столичната библиотека.

Снимка: btvnovinite.bg

След големия пожар на 4 септември от читалището остава само голи, обгорели стени и пепел. Огънят поглъща над 3000 книги художествена литература. Останали са единични страници. И някак символично е оцелял и портретът на светите братя Кирил и Методий.

Библиотекарката обаче не се отказва от възстановяването, защото за нея това не е само професия, а отговорност. Означава да съхраняваш духовността. Това ни казва Богородка Ранова, която години наред се грижила за хилядите книги в читалището и го възприема като втори дом.

Снимка: btvnovinite.bg

В читалището е било и мястото за сбирки на малкото жители в селото - да четат, да свирят и да пеят заедно.

Хората в Катрище все още не могат да повярват, че пожарът е погълнал всичко. Детството на Йорданка Пешова е минало в читалището.

„Все едно младостта ми изгоря! Да ти гори най-хубавата сграда!”, споделя разстроената Йорданка.

„Това означава, че поне 10-20 години от живота са изтрити, все едно не съществуваш”, допълва Богородка.

Те обаче вярват, че читалището ще възкръсне. Доказва го и посещението на непознато семейство, което чуло за пожара, и иска да помогне с книги.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като чух, че 3 000 тома книги са изгорели, като видях библиотекарката с насълзените очи… Все едно моята библиотека беше изгоряла!”, казва дарителката Мария Теофилова-Шумп. 

„Ние правим, каквото можем, няма да е много. Но ако 100 хиляди души правят малко, ще стане много!”, допълва съпругът й Пол Шумп.

Снимка: btvnovinite.bg

Столичната библиотека също призовават читателите си да дарят книга за изгорялото читалище. За няколко часа са дарени над 400 книги, а кампанията тече до 12 септември. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е паметта на селото! За нас беше важно да възстановим като символ този център на духовност в Катрище!”, казва директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

„Културата никога не е умирала и знам, че няма да умре.”, споделя развълнуваната Богородка.

Всеки, дарил книга на читалището, ще получи безплатна читателска карта от Столичната библиотека.

Ако имате желание да помогнете за възстановяването на библиотеката, можете да го направете чрез дарителска сметка:

IBAN: BG31SOMB91303142298600