Старт на тол системата. От днес тежкотоварните превозни средства вече плащат за изминато разстояние по над 3 100 км магистрали и първокласни пътища в страната.

Снимка: bTV

Най-притеснени бяха шофьорите на „Капитан Андреево“, където и трафикът е интензивен. Докато стигнат до границата заради колоните от камиони,  шофьорите се безпокояха как ще плащат.

Три възможности за таксуване дава системата – с маршрутна карта, бордови устройства и GPS тракери. До 27-ми тези, които не са оборудвани технически, трябва да го направят.

Снимка: bTV

Една от възможностите за купуване на маршрутни карти са специални терминали, там обаче плащането е само с банкова карта.

За тези, които искат да платят в брой, има отделни гишета.

„Те самите си предават един на друг и си обясняват, така че става по-лесно“, каза Димтрина Мануилова, служител на тол системата.

Маршуртни карти се купуват и през мобилно приложение:

„Има 102 карти издадени през мобилното приложение, което нас много ни радва, тъй като ние вложихме много старание в това да го направимкато дизайн удобно“, обясни проф. Олег Асенов, АПИ.

Снимка: bTV

Масовия тежкотоварен превоз ще плаща между 3 и 7 стотинки на километър при камионите и между 1 и 4 стотинки при автобусите. 

На „Кулата“ шофьорите също купуваха безпроблемно маршрутните карти.