От днес официално страната е в предизборна кампания. Вотът за Европейски парламент е на 26 май. Кампанията ще продължи от днес до 24 май,  на 25 май е ден за размисъл.

На евровота ще се борят 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати – общо 318 желаещи да станат евродепутати.

Тъй като началото на агитацията съвпада с Великденските празници, някои политически сили няма да имат официално откриване.

Снимка: btvnovinite.bg


Голямото събитие за ГЕРБ ще бъде на 19 май, когато ще присъства кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер.

За БСП дата е 1 май, а в деня на труда ще пеят Тоника СВ и Николина Чакърдъкова. ДПС и водача на евролистата и лидер на партията Мустафа Карадайъ тръгват из страната с автобус.

Снимка: btvnovinite.bg


ВМРО ще открие кампанията си в неделя и ще  продължи и с инициативата си „Да се хванем на хорото”.  Коалицията около Демократична България вече стартираха агитацията на 24 април с Д2 и Ревю.

Кампанията на „Атака” ще бъде разобличителна за ЕС, НФСБ ще разчита на срещи по места.

A следващата седмица ВОЛЯ ще получи отново подкрепа от лидера на френската крайна десница Марин льо Пен.

Снимка: btvnovinite.bg


И за Европа, и институциите започна кампанията с призив хората да гласуват в името на бъдещите поколения.

У нас според експертите, активността ще е слаба и то заради скандалите около апартаменти и тераси. А до урните се очаква да отидат малко над 2,2 млн. избиратели.

„По-ниската избирателна активност означава по-голяма тежест на твърдите партийни ядра, на клиентелните форми на гласуване. Това са хора, които отиват да гласуват подтикнати от своите работодатели, които отиват да гласуват с цел запазване на работата си , прехраната си, бизнеса си”, коментира доц. Стойчо Стойчев, политолог.

Съветът към политиците е да използват повече глаголи в речите си  и думи като младост, дом и перспеткива.

Агитацията ще се случва повече на терен, а политиците трябва да се съобразят със заобикалящата ги среда.

Според последните проучвания на Евробарометър, в рамките на Съюза над 30% все още се колебаят дали да гласуват. Предизборната кампания приключва в полунощ на 24 май.