Стара Загора посрещна две чудотворни икони –Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ от гр. Ананиев – Украйна.

С литийно шествие през центъра на града, светините бяха пренесени до катедралния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”. И двете светини се свързват с чудеса и изцеление.

Иконата на „Света Богородица Скоропослушница” е светинята на Дохиар. Историята на манастира разказва за монах, който не послушал гласа на Светата майка и ослепял.

С молитва и разкаяние пред изографисания лик на Богородица в манастира, монахът получил прошка и зрението му се върнало, а Богородица обещала на молещите се пред лика й да не оставя нечута нито една молба за утеха и изцеление. С чудеса и изцеления е свързана и светинята "Пресвета Богородица "Касперовска".

Иконата става собственост от наследство на Джулиана Касперова. През 1840 г. жената отправя гореща молба към Божията майка и вижда, че иконата засиява. Оттогава случаите на изцеление на хора, помолили се пред светинята, са десетки.

В Стара Загора светините бяха посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан и Западноевропейския митрополит Антоний.

Двете чудотворни икони ще останат в Стара Загора до 8 септември, а до 5 октомври пред тях ще могат да се помолят миряните в цялата Старозагорска епархия.