„Благодарим на човека, който е един истински строител на нова България. Изключително достоен човек, който с апостолски труд изгради структурите на нашата партия ГЕРБ. Изразяваме дълбока признателност към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов. Благодарим за доверието, което ни гласуват. Неоценима е помощта за изграждането на Старейшините на ГЕРБ”.

Тези думи, достойни за времената на закоравелия комунизъм, при който култът към личността на държавния ръководител смазва личното достойнство на партийните му функционери, бяха изречени тази неделя, 28 октомври, 2012 г, от Николай Андреев, който е председател на Старейшините на партията, наречена Граждани за европейско развитие на България. Лидерът на т.нар СГЕРБ вкара този патос при речта си по време на отчетно-изборното събрание. Любезностите продължиха около час.

„Благодаря на всички министри, евродепутати, кметове и координатори, съдействали на най-важните инициативи на нашата организация”, добави Андреев. Той очерта основните насоки на бъдещата работа на Старейшините на ГЕРБ, който определено звучаха „модерно”: „Да приобщаваме все повече съграждани към идеите и програмите на ГЕРБ, с оглед спечелване на следващите парламентарни избори и осигуряване на абсолютно мнозинство в следващия парламент, разяснителна дейност по отношение на политиката на правителството. Да не отказвате поисканите ви от по-младата генерация съвети, да споделяте натрупания опит с всички, които се нуждаят от него”, обърна се Николай Андреев към представителите на СГЕРБ.

„Мъдростта на България е мъдрост за всички, които имат нужда от нея, не се колебайте да я ползвате, тя е национално богатство”, добави Андреев. По думите му - трябва да се следват добри практики на обучение на кадри на старейшини с лектори от страната и чужбина.

„Гаранция за успеха на СГЕРБ са нейните членове – това е най-голямото нейно богатство. Визията за европейско развитие на страната стана визия и на нашите деца”, каза Николай Андреев. По думите му приоритет на партията е да се раждат повече деца. „Младежкото ГЕРБ заяви, че до юли 2012 г. са се родили над 500 бебета на нейни членове. Броят на родените през същия период внучета на старейшините е още по-голям”, добави Андреев, без да уточнява дали планът е преизпълнен.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също приветства участниците в отчетно-изборното събрание на Старейшините на ГЕРБ. "Някои от политическите партии ни тикат в противопоставяне в негативното, защото искат да разрушат подкрепата към ГЕРБ от българските граждани", посочи Цветанов. Според него, ДПС така печелят гласове на изборите.

Той подчерта, че до 2005 г. са разпродадени и разграбени над 40 детски градини. А от 2009 г. ГЕРБ вече са изградили над 40 детски градини в Столичната община.