Офанзивата на управляващите срещу машинния вот претърпя частичен обрат в Комисията по правни въпроси на парламента, след като от ГЕРБ предложиха по този начин да може да се гласува след местния вот на парламентарни, президентски и местни избори.

„За“ новите текстове гласуваха 14 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ – 7, с което то бе прието. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

Първоначално от партията настояваха машините да останат само за президентските избори и за евровота с мотива, че този вид гласуване крие рискове, скъпо е и е съпътствано с множество проблеми.

Вносител на предложението е Красимир Ципов от ГЕРБ. Той обясни, че промяната в текстовете е дошла след дискусия вътре в парламентарната група.

БСП искат машинно гласуване и на местния вот.

„Записахме си вашето предложение, но искам да ви кажа, че за съжаление няма никакво значение какво ще пише в този параграф, защото този параграф се променя всеки път като му дойде времето да бъде изпълняван. Този параграф предвиждаше през 2016 г. да го има пълно машинно гласуване навсякъде, за всички видове избори”, заяви Крум Зарков от БСП, цитиран от „Фокус”.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ, обаче, видът гласуване е само техническо решение и за всички политици най-важно е да не пречат на гражданите да осъществяват правото си на вот. БСП да не търсят индулгенция за една бъдеща загуба на избори в машинното гласуване, заяви тя.

ДПС се съгласи с това предложение и уточни, че след вота на есен ще внесе отново искането си за машинно преброяване на гласовете.

Народният представител от „Обединени патриоти“ Емил Димитров предложи само за президентските избори да има пълно машинно гласуване, но то бе отхвърлено от комисията.