Музикалният продуцент Станислава Армутлиева се е отказала да стане министър на културата. В понеделник лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов я номинира за поста в проектокабинета на партията.

Предложението предизвика вълна от негативни реакции. Дори в музикалните среди започна подписка срещу кандидатурата ѝ.

Днес в социалните мрежи Армутлиева обясни, че е отказала на Трифонов още на следващия ден – във вторник.

„Благодаря на Слави и екипа му за доверието и честта, която ми оказаха. Ще съм на линия да помагам и на тях, и на всички онези, които приемат предизвикателството да бъдат двигатели на промяната и които счетат, че имат нужда от моя капацитет, колкото и както го видят и преценят“. 

Тя се аргументира, че е приела поканата на ИТН за поста, защото смята, че точно липсата на култура е в основата на корупцията и ниското ниво на функциониране на демокрацията.

„Точно културата трябва да не е периферия, а достойно да стои в центъра на интересите на една държава. Културата е инвестиция в демокрацията. Но културата и изобщо движението към цивилизация са специфични състояния на духа на обществото и са възможни единствено като общо усилие и споделени ценности“, допълва Армутлиева.

В съобщението си тя подробно описва каква емоция е изпитала, когато е получила предложението, както и какви намерения е имала за развитие на сектора. Днес от ИТН трябва да представят ревизирана версия на предложението си за проектокабинет.