"Притеснително е, че няма механизъм за функциониране на коалицията. Участието на председателя на БСП в правителството е политическа грешка за БСП. Много червени линии на БСП бяха замъглени и се съмнявам, че ще се реализират. Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление", каза евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев пред БНР., премиер на България в периода 2005 - 2009 година.

"Почти всички ресурсни сектори са концентрирани само в една партия - това е "Продължаваме промяната", което не е добре за баланса в коалицията. За една коалиция има важни неща - начин на изглаждане на противоречията, диалог вътре, отношенията между лидерите на политическите сили и ролята на премиера. Премиерът трябва да показва на всички, че е нещо като баща на едно голямо семейство, понякога то ще бъде свадливо", допълва Станишев.

"В България започва промяна след близо 12-годишно почти постоянно управление на ГЕРБ и това е позитивно, защото това състояние запушваше страната дълго време. Четворната коалиция трябва да осъзнае, че търпението на хората е на изчерпване. Има толкова много кризи, които трябва да се решават", коментира лидерът на ПЕС.

Станишев смята, че България е много закъсняла с Националния план за възстановяване и устойчивост и че "правителството трябва незабавно да влезе в диалог с Европейската комисия".

Според него темата за Република Северна Македония трябва да е на ниво политици. За да бъде България в икономическото, а и в политическото ядро на Европейския съюз, новите управляващи не трябва да се отказват от стремежа към влизане в еврозоната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!