До дни влиза в сила дългоочакваният стандарт за спешната помощ. Това се случва, след като съдът отмени част от текстовете

От диспечерната на Столичната спешна помощ се приемат сигналите за болни пациенти и след това се разпределят към дежурните екипи.

Идеята е спешният стандарт да определя тези повиквания спрямо тяхната спешност, като линейките да бързат за спешните случаи и да имат възможност да се забавят за по-леките. 

Стандартът разделя пациентите на три кода. Червен код означава критично спешен пациент, линейката трябва да е до 8 минути при него. В останалите два случая до 20 минута или до втория час от получаване на сигнала. 

Това работи и към момента, но дали спешните екипи успяват да го спазват?

Д-р Аксения Варадинова е пратена при пациент със съмнения за инфаркт. Линейката бърза, но попада в задръстването при ремонта на булевард „Дондуков”. Оплакването е с код червено, екипът трябва да стигне до осмата минута и трябва да навакса. Движи се с по-висока скорост от допустимото. Успява и стига на адреса под изискването – 6 минути. 

На място се оказва, че пациентът не е спешен, можел е да изчака поне час. Лекарите разказват, че в повечето случаи успяват да се вместят в стандарта, но заради фалшиви сигнали, задръствания и ремонти се случва да закъсняват. 

Проблем са и малкото екипи на смяна, днес са 12 за София.

„Някой човек може да загуби живота си, защото сме изпратили екип на някой, който лежи в тревата”, коментира д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП-София. 

Освен в извънболничната помощ, стандартът предвижда промяна и в спешните отделения, които трябва да бъдат модернизирани. В Ямбол то е в барака, строена преди 20 години

„За удобства не можем изобщо да говорим. Ние имаме една шокова зала с две легла, стаи за наблюдение на болните също с две легла”, отбеляза д-р Райно Георгиев от МБАЛ „Свети Пантелеймон”. 

След като съдът отмени първоначалния стандарт, отпада изискването за площта, върху която да е изградено спешното отделение. Намален е задължителният брой на лекари и на легла.

Общественото обсъждане на стандарта за спешна помощ приключи. Очаква се той да бъде публикуван в „Държавен вестник”, за да влезе в сила. Модернизацията на спешната помощ  все още не е започнала и заради очакваните 85 милиона евро, които трябва да дойдат от Европа.  

От здравното министерство коментираха, че все още не сме изпуснали срока за кандидатстване за парите, който е до средата на декември.