Ефективна стачка във външното министерство. Служители изпълниха заканата си и започнаха протест за по-високи възнаграждения.

Служителите в централното управление на ведомството прекараха деня на работните си места, но не извършваха задълженията си по длъжностна характеристика.

Стачката ще продължи, докато не бъдат удовлетворени исканията им за 100% увеличение на възнагражденията.

В момента най-ниските заплати във ведомството са между 800 и 1000 лв. Държавата се е ангажирала за позитивно решаване на проблема в системата.

„От 2019 г. досега това, което постоянно слушаме, е – „ние ви подкрепяме, но сега не е времето“. Досега времето работеше в полза на ръководството и на тези, които се опитваха да скрият нашите проблеми. Сега е дошло времето на нашата истина”, категорична е Цветелина Митова.

„На протеста съм, защото подкрепям колегите. Важно е да бъде отбелязано, че през последните години много млади колеги напуснаха министерството заради ниското заплащане и липсата на условия“, добави Александър Ганчев.

До стачката се стигна въпреки анонсираното вчера предложение от ръководството на външно министерство за 30% увеличение на възнагражденията. Според синдикатите то е недостатъчно.

За сравнение, съпоставими с България страни, като Словакия, Унгария и Ирландия имат много повече средства като бюджет за техните външнополитически ведомства, а бюджетът на българското МВнР е около 150 млн. лв., припомнят синдикатите и отбелязват, че стачката продължава до изпълнение на исканията им.

bTV изпрати запитване до Министерството на финансите дали бюджетът на страната може да покрие исканията за увеличение на възнагражденията, като очакваме отговор от там. Позицията на политическото ръководство на МВнР остава непроменена - търсят се възможни решения за справяне с проблема.