Държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за „царските имоти”. Срокът, който ни определиха от Европейския съд по правата на човека, изтича в четвъртък. 

От Министерството на правосъдието обясниха, че към момента не е обсъждано сключване на приятелско споразумение по делото.

Личните имоти на Симеон Сакскобургготски и фамилията му са отделени в отделна графа в единствения списък, прилаган към всички дела за имотите на семейството. От него става ясно, че тези имоти са били държавни само в периода на социализма според адвоката на Сакскобургготски Валя Гигова.

„Не може всеки български гражданин, комуто са отнели собственост без правен акт, да може да си възстанови имота, а пък Царя да не може”, отбеляза тя. 

Адвокатите определят и като нелепи твърденията на държавната защита, че не може да се установи идентичност на имотите, закупени от цар Фердинанд с двореца „Врана”, защото имало само документи за ниви и ливади. 

„Става дума за ниви в местността Горни Лозен. Горни Лозен не е „Врана”, заяви адвокатът на държавата Мариана Попова. „А в актовете на нашите деди какво пише – жълтите павета ли? Напротив, пише също ниви и ливади”, попита Валя Гигова.

От другата седмица започва да тече едномесечният срок, в който Сакскобургготски ще трябва да се запознаят със становището на правителството и да поискат обезщетение от съда в Страсбург. Решението на съда може да дойде и след година. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!