Пети пореден протест във Варна заради изсичането на гора в местност Коджа тепе, залесена преди повече от половин век да защитава от наводнения и свлачища. Месец след началото на недоволството в града последва и реакция от местната община.

Над 100 души се събраха пред сградата на общината с искане изсичането на защитната гора да бъде забранено, а районът, където дърветата вече ги няма, да бъде залесен отново. 

Казусът води началото си от преди десетина години, когато първо статута на гората е променен в кадастъра, а впоследствие в Общия устройствен план мястото е посочено като зона за ниско застрояване.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният архитект на община Варна обяви, че е отказал да одобри инвестиционни проекти, които предвиждат построяването на 8 еднофамилни къщи на мястото на изсечените борове.

"Към този момент съм изпратил писмо до министерството на земеделието и храните, с което съм помолил министъра да не изключва горски фонд в споменатата територия, докато не се уточни какъв е вида на горите", заяви Виктор Бузев, гл. архитект на община Варна. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Без гора оставаме без чист въздух, а както знаем в големите урбанизирани територии като град Варна, горите станаха все по-голям и по-голям кът", отбеляза един от протестиращите.