Протести срещу локалното затягане на мерките започнаха в страната. Реакцията на затворените за пореден път за една година сектори дойде само няколко часа след нововъведенията.

В общественото недоволство срещу тях се включиха представители на фитнеси, езикови центрове, детски школи и занимални, търговски обекти и студия за красота в затворените молове.

Плевен

Според протестиращите в Плевен, които се събраха пред местното РЗИ  мерките са неадекватни и дискриминационни. Чуха се викове за оставка на ръководството му, а многобройните граждани настояха за среща с директора на РЗИ-Плевен, за да му връчат символично торта.

Снимка: bTV

„Новите мерки ще се отразят пагубно, тъй като, когато местно РЗИ реши да затваря бизнеси  не можем да се възползваме от компенсациите за бизнеса, което автоматично ни води до фалит”, каза един от протестиращите.

До среща с ръководството така и не се стигна, тортата вместо в кабинета на директора се озова върху прозорците на сградата. Протестиращите са категорични, че ще се възползват от правото си да обжалват заповедта и ще настояват за държавни компенсации за претърпените загуби.

Благоевград

Днес към протеста на представители на фитнесите в града се присъединиха и работещи в моловете, както и родители на спортуващи деца. Стигна се до напрежение.

„Имате ли представа, че за хората, които се занимават със спорт, това им е животът”, попита недоволен гражданин областния управител Бисер Михайлов, който му отговори, че „здравето и живота на хората са приоритет”.

Снимка: bTV

След среща с Михайлов се стигна до решение след пет дни, ако заболеваемостта е спаднала, фитнесите да бъдат отворени.