Над 2,2 млн. българи ще трябва да си подменят личните документи тази година, защото валидността им изтича. От МВР съветват хората да подадат заявления сега, когато още няма опашки или да го направят по електронен път.

Снимка: btvnovinite.bg

За да не се образуват опашки – в Пловдив мобилни екипи на МВР започват подмяна на личните документи извън полицейските управления. Акцията стартира тази сутрин от Комбината за цветни метали край града, където на място, за улеснение на работещите, ще им бъдат издадени нови документи.

„Целта е да намалим напрежението при предстоящата подмяна на българските лични документи. В този завод работят около 2000 души, процесът е организиран, всичко се прави на място, хората не трябва да носят нищо. С представител на компанията уговаряме предварително техническите подробности“, обясни Костадин Марков, началник сектор  „Български документи за самоличност“ към ОД на МВР-Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg

Процедурата е същата, но се пести време. В мобилните пунктове може да се подменят лична карта, шофьорска книжка и паспорт.

От МВР поясниха, че не е нужно хората да чакат да им изтекат документите и могат да се възползват от услугата и по-рано.

До края на 2020 г.  220 хил. души от пловдивска област трябва да подменят изтичащите им документи.