Национален форум за медийна грамотност се проведе в Университета за национално и световно стопанство. Организатор на събитието бе катедра „Медии и обществени комуникации“, която е катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие. 

По време на събитието в първия панел бяха засегнати аспекти на институционални политики и медийни практики за развитието на медийната и информационната грамотност в България. Модератори тук бяха гл. ас. д-р Илия Вълков и гл. ас. д-р Мария Николова, а в панела участваха Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката, Бойко Благоев, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Соня Момчилова, председател на СЕМ, Милен Митев, генерален директор на БНР, Росен Цветков, разследващ журналист в bTV Новините, и др. Рубриката на bTV срещу дезинформацията – „Провери фактите“, бе представена от Росен Цветков. В нея на фокус са фалшивите новини в онлайн пространството, неистинните твърдения и конспиративните теории.

В нея на фокус са фалшивите новини в онлайн пространството, неистинните твърдения и конспиративните теории.

„Дезинформацията и фалшивите новини в днешно време са дотолкова набрали сила и ни обграждат отвсякъде, че толкова могат да ни объркат, че да загубим пътя към истината. Затова в bTV с рубриката „Провери фактите“ се опитваме да се борим срещу всички това активно. Призоваваме зрителите да бъдат и те активни и да ни изпращат сигнали, за да бъдем полезни и на тях“, каза журналистът от bTV Росен Цветков.

Темата на втория панел бе „Формално и неформално образование по медийна и информационна грамотност в България“.