Безпрецедентен натиск за купуване на гласове в страната. За това алармира служебният вътрешен министър Бойко Рашков по-малко от 20 дни преди предсрочните парламентарни избори.

Той даде примери определени райони и конкретни схеми за търговия с вота - селища около град Смолян, като намекна, че схемата е глас срещу дърва за огрев. Имало и други, сходни схеми за натиск върху гражданите, а замесените лица вече се идентифицират. 

Снимка: btvnovinite.bg

20 сигнала за купуване на гласове са получени до момента в Националния оперативен щаб, заяви и главният секретар на МВР Стоян Темелакиев. На въпрос на bTV „Има ли определена политическа партия, за която са сигналите, главният секретар на МВР пък заяви, че не може да отличи само една, но определена партия имала превес. Вече има и досъдебни производства.

Ситуацията в Смолян

В смолянския квартал „Каптажа“ хората масово се отопляват с дърва. Твърдят, че не са получавали оферти за изборите. Някои обаче признават, че биха гласували за определена партия, ако дървата за огрев се дават с намаление. Споделят, че цена от 90 лв. за кубик – не им е по джоба.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече са идентифицирани много лица, които започват организация в тази посока, съобщи вътрешният министър.

„Областният управител на Смолян ни информира, че в някои населени места от неговата област се оказва безпрецедентен натиск, ако някой отиде да си купи дърва за огрев или друго – използва се за натиск, това е позорно явление“, каза Рашков.

Горските в Смолян посочиха, че сигнали постъпват, но нередности не са констатирани. „За последната седмица имаме поне 8 сигнала на територията на цялото предприятие“, обясни Здравко Бакалов, директор на „Южно-централно държавно предприятие“ – Смолян.

Ситуацията в страната

Сигнали има от цялата страна, допълни и главният секретар на МВР Стоян Темелакиев, който оглавява Националния оперативен щаб за вота. 

„Към този момент са повече от 20 сигналите, които са възложени за проверки, на места има образувани и досъдебни производства. Тези, които са традиционни – за купуване на гласове“, уточни Темелакиев.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се избегнат местни свързаности на полицаи и купувачи на гласове, по места ще бъдат командировани хора от столицата, каза още главният секретар на МВР.

До изборите остават 18 дни. В рамките на този период, по думите на вътрешния министър МВР, ще се избере удачен момент, за да се преустанови натискът върху хората и порочните практики за търговия с вот.