Срещата на властта с медиите в понеделник е неумела заявка за излъчване на стабилност и някаква дългосрочност. Такъв коментар направи в предаването „Тази сутрин” главният редактор на „Медиапул” Стояна Георгиева след срещата, рекламирана от управляващите като „мост между властта и медийното пространство”.

Александър Симов от вестник „Дума” оцени инициативата положително, като посочи, че с тази среща кабинетът „Орешарски” „започва да се оглежда за хоризонт”. „Целта беше хората, които подкрепят това правителство, да видят, че кабинетът не се клати”, каза той.

Заедно с колегата си Иван Бедров от Clubz.bg, те отправиха професионална критика и към качеството на журналистическите въпроси. „Няма как в такъв формат да бъдат зададени сериозни трудни въпроси”, посочи обаче Георгиева.

„Това е най-удобният формат на всеки властник – никой не може да бъде репликиран, когато се събират четири въпроса и един отговор”, допълни Иван Бедров. „Ние трябва да разберем какво става, а на тази среща не разбираме. Най-накрая трябваше да разберем позицията на Орешарски за Украйна – разбрахме само, че следи ситуацията и ще синхронизира позицията си с тази на Европейския съюз”, подчерта още Бедров.

Той посочи също, че без отговор е останал въпросът за финансирането на т. нар. реиндустриализация на България. „Какви милиони ще се харчат? Орешарски каза само, че няма да са бюджетни средства. Парите на държавните компании всъщност не са част от републиканския бюджет, но пак идват от данъкоплатците”, подчерта журналистът.

„Не съм очаквал конкретика от такава среща. Нямаше как да постигнем съвършената истина за управлението. Аз си изясних, че това е първото правителство, което споменава идеята за реиндустриализация , която е политика на ЕС, а в България се разглежда като някакъв нов социализъм”, контрира Александър Симов.

Стояна Георгиева подкрепи тезата на Иван Бедров и допълни, че такава голяма тема трябва да се поставя преди избори. „Това може и да не са бюджетни средства, но не може да ни е безразлично как се управляват парите ни”, подчерта тя и изрази мнение, че пресконференцията е била „нелошо представление за откриване на предизборната кампания”.

Георгиева изрази критика и към имиджовата употреба на социалните мерки на правителството за пенсионерите и малките земеделски производители на фона на провала в много сектори и направи паралел с управлението на Бойко Борисов, когато премиерът се е хвалел със „срамно малки суми пари” за бедните граждани, докато са процъфтявали контрабандата и трафика на наркотици.

По повод сравненията на вчерашната пресконференция с тези на държавни ръководители като руския президент Владимир Путин и бившия венецуелски лидер Уго Чавес, Стояна Георгиева изтъкна, че при срещите на Путин с медиите се произвеждат новини, за разлика от ситуацията вчера.

Александър Симов категорично отхвърли сравнението с Путин с аргумента, че България и Русия имат най-малко различни политически системи и такава аналогия според него е „абсолютно невярна” и представлява само „поетическо сравнение”.

„Преди, когато имахме диктатура на сутрешните блокове, имахме власт, която обожаваше медийното си присъствие, връзките със задкулисието пак не бяха разкрити. Това е умишлено търсена стратегия на новия премиер – иска да се изтегли в експертния сектор”, обясни Симов в коментар на нежеланието на представителите на изпълнителната власт да участват в публицистични предавания и да отговарят на въпросите на журналисти.

„От премиера се очаква да има политическа власт, а случаят не е такъв. И вчера на тази пресконференция стана дума за Делян Пеевски и прозвуча фразата за „държавника Пеевски”. Станишев нарече тази тема „димна завеса” – ами нека разкрият тези неща. Основните герои в тази задочна драма водят спор – Цветан Цветанов от сутрешните блокове, а Пеевски отговаря през трибуната на една жълта медия. Станишев и Местан трябва да изяснят”, настоя Стояна Георгиева.