Нов опит да бъде намерен компромис в преговорите между превозвачите и властта. Представители на фирмите в бранша, които организираха в сряда протести и блокади, са поканени на среща от регионалния министър Гроздан Караджов.

Експертна група ще търси експресно решение по спора между превозвачите и властта ден след големият им протест. За това се разбраха регионалният министър и транспортният бранш.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта е държавата да си събере това, което е планирала като бюджет от пътни такси, но без да товари превозваческия бизнес и без той да трябва да увеличава цените.

Няколко варианти бяха начертани на тази среща: щом ще се разширява обхватът на тол системата по второкласните пътища, превозвачите настояват това да се случва само по тези трасета, по които преминава транзитен международен трафик, а там където преминават български превозвачи, те да получават отстъпки за над 3000 км. изминато разстояние.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нека започне работната група, имаме одбър тон с министъра, нека да мине утре, тогава ще мисли за протести. Ние продължаваме да настояваме да бъде изпълнено коалиционното споразумение и тази тол система да бъде разширена само по второкласни пътища, които са международни коридори“, каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

„Към днешна дата нито една от двете страни не е полезно да поема каквито и да било ангажименти, а стъпваме на експертизата на работната група“, коментира министър Гроздан Караджов.

Работната група ще докладва за напредъка си след седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!