Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации. В Световната седмица за информираност за заболяването Националната кардиологична болница отваря вратите си. Всяка година в света се раждат над 1 милиона деца с вроден дефект на сърцето.

Ако не се проведе своевременно лечение, 30% от тях няма да доживеят и първата си година, алармират лекарите.

Националната кардиологична болница е единственото място в цялата страна, където лекарите се грижат за деца с вродени сърдечни малформации. Всяка година у нас се раждат около 650 такива деца, като 250 от тях се нуждаят от операция.

Тя се казва Мария. Детството й буквално минава в тази болница, а сега дори работи в нея. Ражда се с дефект на сърцето и е преживяла 3 тежки операции.

Той се казва Цветослав, а сърцето му работи наопаки – лявата камера изпълнява функцията на дясната и обратно. Преживял е 1 тежка операция и също е израснал в болницата.

„Физическият ни капацитет е доста по-намален спрямо останалите, въпреки че визуално не си личи. Трудностите не са малко“, каза Мария Найденова.

„Измаряме се по-бързо. Дори изкачване на стълби може да се окаже проблем“, допълни Цветослав Найденов.

Двамата се срещат преди 14 години на семинар на асоциация "Детско сърце". И едното сърце се влюбва в другото.

„Имаме много силна връзка, именно защото сме минали през път, който е по-различен, и защото сме срещнали повече трудности, в сравнение с хората на нашата възраст“, каза още Цветослав.

А за техните сърца, дори и вече да не са деца, продължават да се грижат детските им кардиолози.

„Когато настъпи моментът за третата операция, беше много сложно, професор Кънева, страхът беше голям. Те бяха хората, които вдъхваха доверие и помагаха“, спомня си Мария.

Няколко поколения деца са преминали през грижите на проф. Кънева. Ясно помни детските години на Цветослав и Мария.

"Има деца, на които в годините знам датата на раждане, знам номера на историята на заболяването и се чувам с тях повече отколкото с някои мои роднини. Те вече не са деца, но си остават моите пациенти“, заяви проф. д-р Анна Кънева.

Добрата новина е, че с напредването на медицината, над 90% от децата с вродени сърдечни заболявания стигат зряла възраст и живеят почти пълноценно.

А Мария и Цветослав вече са родители на две деца с напълно здрави сърца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!