Това ще е втори опит на превозвачите и властта да се срещнат и да постигнат резултати, след като при първата браншът напусна с думите, че е обиден от отношението към тях. Последваха и национални протести с блокади на пътища в столицата и още няколко града.

Междувременно правителството планира да премахне акциза върху газа, метана и пропан-бутана. От бранша обаче коментираха, че тази мярка не е достатъчна и настояват и другите им искания да бъдат изпълнени.

Искане за взаимни оставки се чуха и от страна на властта и от страна на превозвачите. В неделя в предаването „120 минути“ транспортният министър Николай Събев поиска оставките на председателя на конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова и директора на съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, като ги обвини че обслужват чужди интереси.

Исканията на превозвачите към управялващите остават непроменени- одит на ТОЛ системата, разширение на обхвата за субсидиране - да бъдат включени и нерентабилните автобусни линии. Мярката с падането на акциза на част от горивата определиха като недостатъчна.

Част от бизнеса се отказа от участието в утрешния протест, след договорените с властта компенсации за цената на тока за бизнеса.

„В момента подготвяме законови промени за Народното събрание, които да осигурят възможност да бъде регулирана цената на електроенергията“, коментира Добрин Иванов пред bTV.

Вчера ПП обяви пакет от 14 антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв, който включва увеличение на пенсиите, данъчно облекчение за работещите родители, намаляване на ДДС-то за парно и топла вода и освобождаване от акциз на тока и газа.

„Това е пакет от мерки, който обсъждаме от известно време в коалиционне формат и всички парти направиха своите предложение, това от което имахме нужда е да остойностим тези мерки, така че нашият пакет включва неща, които можем да застанем зад тях и са остойностени от министерство на финансите“, коментира Андрей Гюров.

Гюров коментира още, че мерките нямат общо с „натиска от улицата“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!