Провеждат се първи сондажи „за” и „против” стратегията за Западните Балкани.  Дни след като Еврокомисията представи документа за евроинтеграцията на петте държави Унгария поиска бърза писта за две от тях. 

Това се случи по време на неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних”, която се провежда в София.

Първите дипломати на Европа са у нас по покана на българския си колега Екатерина Захариева. Темата за Западните Балкани е първа точка от заседанието днес, тя е и сред приоритетите на българското европредседателство.

Преди началото унгарският министър на външните работи Петер Сиярто беше откровен и призна, че не вижда причини да се чака 2025 г. за следващото разширяване на Съюза и се застъпи за Сърбия и Черна гора.

Според Петер Сиярто Сърбия като съсед на Унгария спазва правата на унгарското малцинство и ще бъде готова по-рано от 2025 г. да влезе в Европа.

„Аз съм много разочарован от тази стратегия, защото мисля, че евроинтеграцията може да стане много по-бързо. Сърбия и Черна гора е реалистично да справят с предизвикателствата и през 2022 г.”, заяви той. 

2025-а е годината, която Комисията постави като хоризонт пред Балканите. По-ранен срок не е предвиден, както и бюджет за ново разширяване на Общността.

България е твърдо за стратегията на Еврокомисията за Западните Балкани.

„България счита, че тази стратегия е много навременна, всеобхватна, също така обективна, без да прави компромиси, и дава големи възможности”, коментира външният ни министър Екатерина Захариева.  

Франция изрази сдържаност към региона. „Ясно е, че страните от Западните Балкани имат призванието да се присъединят към Европейския съюз. Това е неоспоримо, но също така е ясно, че за това има условия и тези условия са задължителни и че пътят към присъединяването е труден”, заяви френският министър на външните работи Жан Ив льо Дриан.

Използвано ли е химическо оръжие в Сирия, също беше една от темите на днешната среща. Българският външен министър и еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини призоваха за единни действия в конфликта.

Утре първите дипломати на Европа отново ще се върнат към Балканите, като поканят колегите си от петте държави-кандатки за членство да се присъединят към тях.

Тук отново се чу позицията на България за името на Македония, че това е двустранен въпрос  между Атина и Скопие. Екатерина Захариева изрази надежда, че докато го решават, двете страни няма да поставят нови въпроси на Балканите, свързани с териториални претенции.

Утре в рамките на „Гимних” предстои среща между външните министри на Гърция и Македония, които отново ще преговарят за името на югозападната ни съседка. Вече повече от 20 години за най-голяма световна организация – ООН, Македония присъства като Бивша югославска република Македония, а заради спора с името преди 10 години Гърция стопира приемането ѝ в НАТО.