Вицепремиерът Деяна Костадинова свиква през следващата седмица среща на синдикатите и работодателите, на която ще се решават наболелите социални проблеми в страната. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в интервю пред БНР.

По думите й всички предложения подадени към МТСП ще бъдат обсъдени на тристранката и до седмица ще може да отговори какво конкретно и реално ще може да се изпълни.

Реформа в политиката на доходите за този период и с този мандат обаче не са възможни, допълни тя. „Наясно сме, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи. В момента правим разчети от една в МТСП какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати и МФ прави разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи”.

Социалните министър коментира още, че не е обсъждана помощ от 65 лв. за покриване на енергийни разходи. Информацията, която сега циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета, уточни тя. „С конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем. Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната”.

Костадинова призова за трезва преценка и добави, че ако служебният кабинет вземе рискови действия, само след няколко месеца тези действия ще бъдат платени двойно и тройно от гражданите. „Ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и от там отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме”, категорична беше Костадинова.