Среща между държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев няма да има. Това съобщиха за bTV от правителствената пресслужба.

Служебният министър-председател изпрати официално в президентството предложение за смяна на служебния външен министър Стефан Димитров и предложение за избирането на самия Главчев като министър на външните работи. Решението е на президента.

Днес Димитър Главчев трябваше да се срещне с Румен Радев и да стане ясно дали ще има рокади и какви ще бъдат те в назначеното наскоро служебно правителство.

На 15 април служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

На 16 април Димитър Главчев предложи още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочи като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Ден по-късно държавният глава покани служебния премиер на среща на "Дондуков 2", за да обсъдят рокадите на живо. Тогава от думите му стана ясно, че преди такава среща няма да издаде указ за новите министри.

Димитър Главчев коментира, че ако Румен Радев не се съгласи с направените предложения, отговорността ще бъде на президента.

Междувременно предложеният кандидат Даниел Митов се отказа от поста, защото не иска да бъде "ябълката на раздора", след като дни по-рано каза, че е готов да го заеме и че е получил одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

А след срещата с президента в петък Димитър Главчев съобщи, че е предложил на държавния глава сам да поеме външното министерство.

Държавният глава Румен Радев определи предложението като "авангардно". А след това се очакваше нова среща - днес, за която стана ясно, че няма да се осъществи.

Очаквайте подробности.