Хората в част от малките общини получават значително по-високи средни заплати от тези, живеещи в столицата. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.

В топ три по средна брутна месечна заплата се нареждат Челопеч (със средно възнаграждение над 3398 лв.), Козлодуй и Кнежа. Столичната община е на четвърта позиция.

Сред десетте първи в тази класация са Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

В Кнежа, където статистиката отчита едни от най-високите средни заплати, по-големи доходи има в някои крупни земеделски фирми и няколко преработващи предприятия работещи за износ, разказват месните жители.

„Имаме няколко фирми, които са по-платежоспособни. Те може и да дават такива заплати, но като цяло за града не съм чувала да има толкова високи заплати“, обяснява Валентина Бутанска от Кнежа.

„Може би в сектора на земеделието – там са най-високи заплати. Предполагам, че там взимат най-високите заплати. Все пак районът ни е такъв – земеделски“, казва Цветомир Килограмски, който също живее в Кнежа.

Според икономисти доходите в Кнежа са били повлияни от успешната дейност на маслопреработвателно предприятие в района. В общината с най-високи заплати Челопеч пък предприятие от минната индустрия тласка заплатите нагоре. А в Козлодуй доходите са по-високи заради ядрената централа.

„Много от общините в топ 10 са доста по-малки компактни пазари на труда, където едно много голямо много успешно предприятие понякога преработващо, понякога минно или пък енергийно, успява да вдигна стандарта на животи заплатите на всички работници в тази община“, посочва икономистът Адриан Николов.

За да има по-високи доходи и в други малки общини, основната задача на местната власт е да успее да привлече голям инвеститор. „Когато се привлече голяма инвестиция в малка община, той носи след себе си високи доходи за самото население в общината“, категоричен е Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Очакванията на бизнеса са доходите да растат макар и с по-малки темпове и през тази година заради недостига на работници у нас.