„Винаги сме имали стратегия. В началото сме имали елементарни заплати. Първите служители взимаха около 1000 лв. на месец. В момента средните ни заплати са доста високи, като това ни е стратегия в момента, тъй като нашата цел е да привлечем 1% от талантите в България. В момента средните ни заплати са между 12-13 хил. лв.", каза един от основателите и главен изпълнителен директор на първия български "еднорог" Христо Борисов.

Компанията Payhawk, която е собственост на Борисов и съдружниците му Бойко Караджов и Константин Дженгозов, преди броени седмици стана една от най-бързо развиващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 млрд. лева.

През ноември компанията обяви, че са привлекли 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Привлеченото финансиране е рекордно - второ по размер за региона. Това ги прави изключително привлекателни за най-добрите служители в бранша.

Компания еднорог е фирма, обикновено стартъп, която е увеличила стойността си до 1 милиард долара в период от 10 години. В света има само няколкостотин такива компании, а тази на Борисов отговаря на всички условия. 

По думите му основаната през 2018 г. финтех компания се е сблъсквала с немалко трудности.

„Минахме през доста трудни неща и бяхме емоционално влакче през доста голяма част от времето, през което разработваме компанията. Първите служители си намалиха заплатите 6-7 пъти от парите, които взимаха, за да започнат да работят по тази идея“, каза Борисов.

Целта на съдружниците е била Payhawk да стане голяма компания от първия ѝ ден. Стратегията е била да бъде открит голям пазар, разкрива изпълнителният директор.

Продуктът, който разработват българските инженери, представлява корпоративни карти, които компанията издава на бизнеси, с които финансовите екипи имат по-голям контрол върху тях. Тоест финансовите екипи могат да създадат карта и да я ограничат да бъде само за определен служител, да се ползва само в определена бензиностанция, само в понеделник, само в определено време и т.н. Тоест контролът е доста добър. Така служителите мога да имат по-добра отчетност и да не събират бележки или други документи за направените разходи, казва още Борисов за техния продукт.