Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за догодина и на здравната каса и на НОИ. През 2020 г. Касата ще разполага с около 400 милиона лева повече спрямо тази година.

Половината от допълнителните средства ще отидат за болниците.

С проекта на бюджет на общественото осигуряване се предвижда актуализация на пенсиите с 6,7 на сто през юли и запазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничен.

Финансовата рамка за догодина предвижда и ръст на доходите. В бюджетния сектор той ще бъде 10 на сто.

За учителите е заложено увеличение от 17 на сто, като прогнозите са, че така средната брутна заплата на учител ще достигне 1500 лв.

Като преподавател по български с две години стаж Траяна Иванова няма да стигне заплатата от 1500 лева догодина. Но все пак знае как ще похарчи допълнителните пари:  за книги, театър, музика и пътувания.

Ръстът през следващите години ще я мотивира да остане учител: „Аз обмислям жилище и това много би ми помогнало в личен план”, каза тя.

Директорът признава, че планираното увеличение няма да улесни много намирането на преподаватели по някои предмети:

„Тези, които са завършили информационни технологии, започват със заплата 3000 лв., много трудно можем да сравняваме, при нас един от профилите е информационни технологии и много трудно можем да намерим информатици, математици, физици”, допълни Траяна Иванова.

Освен за учителите, предвидено е увеличение на доходите и за другите бюджетни служители с 10 на сто.

Статистиката отчита, че и без предвиденото увеличение от догодина, средните заплати в публичния сектор изпреварват тези в частния.

По-видима е тази картина в по-малките градове – там частният сектор предлага много по-ниски заплати, няма ги тези големи работодотали в услугите, които дават високата заплата, промишлеността също е с по-ниска добавена стойност.

По-високите доходи в публичния сектор обаче се обясняват и със сивата икономика в частния.