Столичната търговска улица „Витоша“ се нарежда сред най-скъпите в Европа. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м. е малко над 50 евро на квадратен метър.

Булевард „Витоша“ е на 47 място по цени на наеми в Европа. От балканските столици в класацията с близки позиции до нас са Белград, Загреб и Букурещ.

Най-скъпата улица на Стария континент е в Италия с 1212 евро на кв. м., следвана от локации в Лондон, Рим и Париж.

Снимка: Редакторски екип

В световен мащаб най-скъпата е „Пето авеню“ в Ню Йорк с наем от 1756 евро на кв. м., следвана от Хонконг.

Снимка: Редакторски екип

В последните 10 години България е между 45-то и 50-то място в световната класация за цени на наемите.

„На булеварда липсват брандове от висшата мода и луксозния сегмент, които могат да плащат по-високи наеми. В този ред на мисли улицата не може да заеме по-високо място. Ръст не бих прогнозирал в следващата година, година и половина“, коментира Явор Костов, управляващ партньор на консултантска компания за бизнес и жилищни имоти.

„2019 година я посрещнахме с 55-58 евро на квадратен метър и дойде COVID. Сега към края на 2022 година можем да кажем, че се възстановиха нивата от 2019-та“, посочи Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Снимка: Редакторски екип

Пазарът няма как да донесе по-високи цени от 2019 година категорични са експертите.

„Най-големият пик е 2006 – 2007 година. Те са стигали средно за магазини около 50 до 100 квадратни метра до 100-120 евро. Имаше магазини и за по 150-200 евро на квадратен метър“, обясни Христо Георгиев, собственик и управител на фирма за недвижими имоти.

„Има търсене, но масово търговският нюх в хората е спаднал. Причините са пандемията и кризисните ситуации на глобално ниво“, уточни Симеон Симеонов, брокер на недвижими имоти.

Заради високата инфлация масово търговците затварят обектите си, по данни на търговците от скъпата „Витошка“.