Риск от екологична катастрофа по долното течение на река Марица заради промишлено замърсявяне. Стадо с крави се отрови след водопой, а властите спряха водата на над 50 населени места от 5 общини, превантивно, докато изчакват резултатите от пробите на реката.

По решение на Областния кризисен щаб в Димитровград е спряно водоподаването във всички населени места, които се захранват от помпените станции по поречието на Марица в общините Харманли, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Димитровград.

Симеоновград и Свиленград са изцяло без водоподаване.

В късния следобед пастирът Стоян Господинов води стадото, както всеки ден, на водопой до Марица. Животните пият вода и умират. Фермерът подава сигнал на тел. 112, на място пристигат всички институции. От екоинспекцията вземат проби от водата. 

"Вероятно се касае за увреждане от силен реагент, най-вероятно основа", каза Любомир Дайновски, експерт в РИОСВ-Хасково.

Пълните резултати се чакат утре.

Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.

От ВиК са спрели водоподаването по цялото поречие на реката, а от регионалната лаборатория към РИОСВ-Хасково са взети проби от водата на място.

От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.

"Всички общини по поречието на р. Марица са уведомени всички населени места, спряно е водоподаването, поради евентуално замърсяване, но докато излезнат пробите, сме предприели превантивни мерки по спиране на водоподаването от всички кладенци, които черпят от басейна на Марица", съобщи д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Вероятният замърсител, според РИОСВ Хасково, е предприятие, чиито води изтичат в канал в Марица. Прокуристът му тази вечер бе извикан в полицията.

Прокуристът на „Неохим“ Стефан Димитров казва, че няма информация предприятието да е замърсило и чака такава от полицията. Извикан е в полицията на разговор.

По случая е образувано досъдебно производство.