Сблъсък между управляващи и опозиция за чумата по животните. Спорът идва две години след умъртвяването на стада в Странджа и след като фермерката от Болярово, която през 2018 г. не допусна да избият стадото й, спечели делото във Върховния административен съд.

Две години с барикади и помощ от хора от цялата страна Ани Петрова успя да опази стадото си.

Спорът за чумата по животните и има ли я или не, се пренесе и в парламента. В решението Върховният административен съд пише: "Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й."

„Защо излъгахте че има чума по животните в Странджа, защо ги избихте. Защо излъгахте Европа. Колко пари получихте от Европа. И сега ли ще кажете – тихо, мълчете си, за да не ни накажат за измама“, попита от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според земеделския министър Десислава Танева съдът отменя заповедта, с която е заличен обектът, но признава, че там е имало две болни животни.  

„БАБХ ще изпълни съдебното решение - няма да бъде заличен този обект. Но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила“, заяви Танева.

От опозицията обявиха, че са готови да помогнат на всеки, който иска да заведе дела заради умъртвяването на животните.