Спор между депутатите дали да има фонд, който да подпомага Българската армия и дали да бъдат командировани български военнослужещи в рамките на многонационални батальони у нас.

Темата "Отбрана" внесе нови разделителни линии на финала на 48-ото Народно събрание. БСП попитаха защо да се създава фонд с допълнителни средства за армията, при положение че има нерешени проблеми.

„Интересно е какво са имали предвид колегите от „Демократична България“ с този законопроект, може би намеренията са били добри и може би, златното правило, че пътят към ада е осеян с трупове на хора с добри намерения, за пореден път трябва да го кажем от тази трибуна“, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

„Законопоректът е готвен от хора, които са били и в политическото, и в професионалното ръководство на Министерството на отбраната“, каза Атанас Славов от „Демократична България“.

„Със сигурност може да се мисли за подобен фонд, но той трябва да бъде мислен така, че да върши работа, а не просто на парче“, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

„В един момент се оказва, че Българската армия няма ключови способности и за да се придобият те, трябва ние да внасяме чужди съзнически батальони“, каза Николай Дренчев от „Възраждане“.

Военният министър разясни, че български военни няма да бъдат командировани в чужди държави, а само у нас.

„Новото, което е добавено, е участието на български войски на територията на България само в състава на многонационални бойни групи“, посочи Димитър Стоянов.

Министърът на отбраната уточни още, че България ще предостави на Украйна само помощта, която е гласувана от Народното събрание.