Спокойна сутрин на двата палаткови лагера в центъра на София – този на „Орлов мост“ и този на кръстовището пред Ректората на Софийския университет.

Към 7:15 ч. много от хората на блокадата пред СУ все още спят. Движението е блокирано до пл. „Народно събрание“, но оттам до Военния клуб е свободно.

Кратката буря в сряда нанесе малки щети, като на „Орлов мост“ една от тентите се счупи, а пред ректората палатка беше издухана от вятъра и се закачи на релсите над кръстовището.

Снимка: bTV

Палатковите лагери се появиха като продължение на гражданския протест срещу правителството. В т. нар. „Триъгълник на властта“ също има палатки, като някои от протестиращите дори обявиха гладна стачка, докато не падне правителството.

Исканията на протестиращите са за оставка на кабинета и на главния прокурор.

За хората в блокадите планът на Борисов, който трябва да бъде обсъден и с коалиционните партньори - не е решение. 

"Цял месец ще стоим тук, ако трябва и през септември, когато се върнат, ще разберат, че не е било много уместно да ни оставят без отговор", смята Александър Макавеев, студент, протестиращ.

Александър Макавеев е на палатковия лагер в академичната ваканция за пети пореден ден. 

"Това, което гледахме вчера след 30-годишно отсъствие беше поредният пленум на БКП. Това, което каза Бойко Борисов, няма никакъв смисъл", коментира Макавеев.

"Тук не става въпрос само за неговата личност, а за всичко гнило в неговото правителство, което следва от това", каза Димитрина Русева, протестираща "Системата ни убива".

Затова и бусът на майките на деца с увреждания ще продължава да блокира кръстовището пред най-стария университет у нас. 

А вчера предвождани от свещеник и с усмивки на уста протестиращи понесоха черен ковчег с надпис "Бойковата диктатура"  и го оставиха на тротоара пред Министерския съвет.