Превръща ли се в мода и опасна тенденция споделянето на клипове с насилие в интернет? Експерти са категорични, че за проблемното явление вина има обществото, а не социалните мрежи.

Видеото, показващо непълнолетното момче, което признава за извършената атака с нож над свой връстник, смути и възмути хиляди.

Младежите, родени след 2000 г., живеят във виртуална реалност, която вреди на съзнанието им, казва психологът Младен Владимиров. „Много важно е да кажем на децата, че има много форми за изява и да им дадем алтернатива на „Фейсбук”, категоричен е той.

„Ножовете в реалния свят пробиват, убиват. За съжаление, кървим. И кръвта не може да бъде възстановена с бутона undo или с рестартирането”, подчертава психологът. 

Ден след публикуването му клипът все още е онлайн. Изкуственият интелект на „Фейсбук” не е в състояние да филтрира видеото с насилие, обяснява ИТ специалистът Явор Нинов. „Тези алгоритми много трудно могат да разберат видео изображенията и да хванат нюансите в тях. Една снимка или видео може да е арт, може да е реклама, но може да бъде и клип с насилие”, посочва той. 

Най-ефикасният филър за съдържанието на „Фейсбук” са потребителите. „Ние като хора и общество, трябва да докладваме това съдържание и „Фейсбук” вече ръчно да ги преглежда и сваля”, казва още Нинов.

Явлението насилие онлайн е проблем в глобален мащаб. Преди година в Словения двама младежи пребиха до смърт свой приятел на живо във „Фейсбук”, пред очите на целия свят.