Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за 2021 г., който е предвидено да продължи до началото на ноември, съобщиха от централата.

В този период ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности на съоръженията, както и превантивно техническо обслужване, които да обезпечат безопасната и надеждна работа на оборудването и системите на блока.

Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 27-ма горивна кампания. За дванайсетте месеца на завършилата 26-а горивна кампания шести блок е произвел над 8,2 милиарда киловатчаса електроенергия, допълват от централата.

При изпълнението на предвидените дейности по време на ремонтната кампания е създадена организация за стриктно прилагане на въведените противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки по време на предстоящия есенно-зимен период.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи съгласно планирания график за електропроизводство.