Мощности от няколко блока в трите ТЕЦ „Марица Изток” ще бъдат временно спрени заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, съобщиха от Електроенергийния системен оператор.

ЕСО е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ „Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток 3". В системата няма включени мощности и от ТЕЦ „Варна" и ТЕЦ „Димитровград".

Причината за спирането е изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата при капацитет на мрежата от 1 300 мегавата. Освен това е свито и вътрешното потребление - 3 600 мегавата през деня и 3 300 мегавата през нощта.

Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяване на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

Намаляването на мощностите е с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната, посочват от оператора.

Според директора на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много водни запаси в язовирите, а товарите в системата са ниски.

Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности към 3 март се движи в рамките на 750 мегавата, отчитат от ЕСО.

Още в петък от Централно диспечерско управление към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя, подчертават от ЕСО.

Квотата на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2" не е намалена, защото НЕК спазва стриктно квотите, определени от ДКЕВР за различните производствени централи за задоволяване на нуждите на регулирания пазар.

С тази информация НЕК опровергава твърденията, че цената на тока ще се повиши заради намаляването на количеството евтина енергия от ТЕЦ „Марица Изток 2" за регулирания пазар.

От обществения доставчик посочиха, че оператор на системата е ЕСО и спрямо търсенето на енергия и производството операторът решава от коя централа какво количество енергия да използва в даден момент. Очаква се от ЕСО да обяснят подробно какви количества енергия се ползват в момента за регулирания пазар.

„Ограничението на производство на електроенергия е направено, защото няма товар в България в момента и е намален износът през неделния ден,” уточни пред агенция „Фокус” изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

Той обясни още, че заради сравнително високите температури хората използват по-малко електричество, а намаляването на товара води до спиране на блокове, защото електроенергията все още не може да се съхранява в големи количества и да се ползва тогава, когато е необходима.

Иван Йотов отбеляза, че такива намалявания е имало и друг път – например, в деня след Великден винаги имало спад в потреблението. „Минимум може много лесно да бъде забелязан и в неделни и пролетни дни, в неделни есенни дни, когато не се ползва отопление и съответно – климатици за охлаждане. Досега нищо от тези минимуми в системата не е довело до повишаване или намаляване на цената на тока,” увери Иван Йотов.

„Това е нещо рутинно, което се прави от техническа гледна точка за запазване сигурността на системата,” каза в заключение той и допълни, че по всяка вероятност активирането на блоковете ще започне още в понеделник.