В навечерието на мораториума върху поскъпването на водата, тока и парното, енергийният регулатор ще обсъди 14% поскъпване на синьото гориво от януари.

Заради цената на електро-енергията пък, бизнесът поиска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Предложените от държавата мерки не са работещи, а идеята за таван на компенсиране на енергийните разходи ще е с опустошителни последици, алармират работодателите. От енергийното министерство днес запазиха мълчание.

В писмо до медиите, бизнесът определи ситуацията с цената на тока като "изключително тежка".

Цената в сегмента "ден напред" тръгва от 411 лева за мегават час на 19 декември и расте значително през следващите три дни. С наближаването на празниците започва и успокояване на пазара.

Анализите на бизнеса показват, че средната цена за този месец ще надмине 500 лева за мегаватчас. Рекордът засега държи 22 декември, когато цена в сегмента "ден напред" надхвърли 824 лева за мегаватчас. 

Трудна година за бизнеса, не само заради ефекта на епидемията, но и заради драстичния скок в цената на електроенергията на свободния пазар, което води до поскъпване и на останалите услуги и стоки.

Допитване сред фирмите у нас отчита, че 62% са увеличили цената на крайната продукция, за да се справят с високите енергийн цени. Други 41% пък са съкращавали разходи, включително за възнаграждения. 25 на сто отчитат намалени поръчки и клиенти. 14 на сто признават, че се е наложило да освободят служители. Едва 11 на сто посочват, че цените не са се отразили върху бизнеса, но има и такива, които признават, че временно са спирали дейността си.

Високите цени на тока са истинско изпитание за пекарна в столицата. От 700-800 лева в началотона годината, сега сметката за електричество излиза над 2000 лева. Няма друг изход, освен да увеличи цените на тестените си изделия- с между 5 и 10 на сто. Купувачите мигновено усетили скока по джоба си.

„Имахме недоволни клиенти, но разчитаме на постоянните, които харесват нашата продукция и са готови да платят малко повече и сме благодарни и така оцеляваме“, казват собствениците. 

Работодателските организоации отчитат, че оцеляването в тази ситуация за много фирми е на ръба. Ако няма траен механизъм за справяне с високите цени на тока, последиците ще бъдат тежки и за бизнеса и за потребителите, прогнозират от Българската стопанска камара.

Според БСК са нужни цялостни реформи в енергетиката за успокояване на пазара. А сидникатите отчитат, че има нужда от два спешни пакета.

„От една страна подкрепа на бизнеса субсидии за компенсиране на този ръст на цените на тока, от друга страна към битовите потребители, тъй като има мораториум, но според нас този мораториум е грешен ще предизвика инфлация и безработица“, отбелязва Любослав Костов от КНСБ.

Националната статистика отчита годишна инфлация от 7,3 на сто. А новата цена на природния газ ще бъде обсъдена в сряда на открито заседание на регулатора. От "Булгаргаз" искат 117 лева и 12 стотинки за мегаватчас от януари, което е поскъпване с малко над 14%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!