В София спешно се търсят съдебни заседатели. Специализираният съд спря да гледа дела за две седмици именно защото липсваха хора.

Заседателите решават кой е виновен и кой не по всички съдебни процеси за кражби, грабежи, убийства и измами. Столичният общински съвет продължава да набира кандидати за две от най-големите съдилища в страната.

Задължително е кандидатите да имат поне средно образование и да са с адресна регистрация в София. Трябва да имат чисто съдебно минало и да преминат през проверка за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

При всяко дело заседателите са мнозинство. На практика те защитават обществения интерес, затова трябва да са хора с позиция и здрави нерви.

Емилия Николова е съдебен заседател от 10 години и е участвала в знакови дела като процесът срещу бандата на Наглите. Твърди, че отговорността да седиш до съдията е огромна. „Нужни са хора с позиция и със смелост да отстояват тази позиция”, казва тя.

Работата е на обществени начала и парите са символични. За миналата година Николова е получила едва 500 лв. възнаграждение.

В момента заседателите са толкова малко, че съдиите се съобразяват с тях кога да насрочват делата си, а кандидати се търсят не само в специализирания, но и в Софийския градски съд.

Не е без значение какви хора ще избере Столичният общински съвет за съдебни заседатели, защото именно те решават по всяко дело кой е виновен и кой не.